På Fredag..

Begravningen för min moster närmar sig.Fredag.
För mig känns det fortfarande väldigt overkligt att hon är död.
Kanske är det först på begravningen som jag kommer förstå att hon faktiskt
är borta för alltid..jag vet inte.
Både W och Lilla-E ska följa med.
Först tänkte jag inte ta med E men han är ändå så
pass stor så han klarar av det, det är jag övertygad om.
Han har så många frågor om vart Gunilla tagit vägen och skulle känna sig
väldigt "ratad" om han inte fick gå med oss. Vi är en stor släkt och nästan alla andra ska ju gå..
Jag är beredd på många frågor efter begravningen också men jag tror bara det är bra.
Det vore mer onormalt om han inte hade några funderingar kring det.
Barn nöjer sig ofta med enkla och raka svar även om vissa saker är svåra att förklara..

Tycker ni att barn måste bära svart på en begravning?
Min syster tyckte inte det...men jag vet inte vad jag tycker.
Jag tycker killarna kan ha jeans men att det då kanske vore finast med svarta skjortor till.
Kanske blir det för hårt?
Tror ni deras asfaltsgrå Lacoste piké kan funka?
14 kommentarer
Jenny W

Åh, vad tråkigt att din moster dött, beklagar sorgen! Jag tror absolut att det är bra att dina killar får följa med. När jag jobbade på dagis dog en i personalen väldigt oväntat och då valde de flesta föräldrar att ta med barnen på begravningen. Det väckte mycket frågor hos barnen, om döden och vad som händer efter den, så det är bra att du är förberedd på det. Vi pratade även med föäldrarna tiden efter begravningen hur barnen hade tagit det och det verkade som de allra flesta barnen hade upplevt det som positivt att få säga farväl ordentligt. Annars hade det nog väckt ännu mer frågor och rädsla. Ja, klädseln är ju lite trixigt, men jag tror att den grå pikétröjan blir bra. Jag tycker inte att barn behöver bära svart, bättre att låta dem gå klädd ungefär som vanligt för att situationen ska blir så "naturlig" som möjligt och inte verka avskräckande. Många kramar/Jenny

Lisen

Jag tycker att asfaltsgrå och mörka jeans passar utmärkt. Beklagar sorgen.

Mia dh

Det är så tråkigt när de vi tycker om lämnar oss. Ingen tröst att det dessvärre är en del av livet. Några lämnar oss för tidigt, de som inte finns kvar lever vidare genom våra minnen för vi glömmer aldrig. Barnen påminner oss alla om en ljusare framtid och om att lyckan bor i oss i alla fall trots svåra förluster.

Jag tycker de grå tröjorna och jenas låter som ett bra och fint klädval och klart att de båda ska få vara med. Många kramar/ Mia

Angelicas Closet

Jag var med på min farfars begravning när jag var liten och det var nog bäst så. Jag var ledsen men samtidigt förstod jag att han var borta på riktigt.

Kram

Lina

De asfaltsgrå funkar, annars om din moster hade någon favorit färg så kan de ha den färgen på tröjan. Annars är dova mörka färger standard förutom svart.

Linda

beklagar sorgen. Mina kusiner hade rätt ljusa kläder på begravning i somras.. tycker det går bra hur som med barn

Johanna

Absolut det funkar! Beklagar också sorgen, känns ofattbart när nån nära går bort. Kramis

Emma

Jag beklagar sorgen. Jag tycker inte att barn behöver ha svarta eller dova färger på en begravning. Mycket mer passande med något ljusare på barn.

Lene

usch, det är alltid jobbigt med begravningar. läste en del om klädsel inför en begravning i somras och det stod alltid att barn inte behöver ha svart. barn kan ju vara lite mer ledigt klädda...
kämpa på!

Vickan

Jag beklagar verligen sorgen.Tycker svarta jeans och asfaltsgrå pike tröja blir jättebra. Beklagar verkligen sorgen. Ha det gott

Sessan

För det första: Beklagar sorgen. För det andra, bra att barnen får följa med. Annars skapar sig barn oftast bara skrämmande fantasier om vad som händer när man "försvinner". För det tredje tycker jag inte helt svart är nödvändigt på barn, huvudsaken det är dovt, om inte uttalat färgglatt gäller. T ex mörka jeans och mörk skjorta till. Det kan inte bli "fel" på barn.

Att ha det gott

Åhh så trist Beklagar sorgen
Asfaltsgrå och jeansen tycker jag blir bra

hannahsthlm

Till alla: Tack för era fina kommentarer!
Ni är så söta!:-)
Jag tror jag låter killarna ta jeans och de grå piké-tröjorna då som jag funderade på.
Kram!

Eva

Svart är ok om man annars också använder det men inte bara enkom till begravningen, tycker jag.

Det är bara bra att pojkarna får vara med, i fantasin är allt mycket hemskare än den egentligen är i verkligheten.
HAr själv varit tvungen att begrava både mamma och pappa de senaste två åren och vi hade alla barn med oss från 1,5 år till 18 år. Visst kommer det frågor men det är lättare att relatera till något de sett och varit med om.
Vi hade en minnesstund vid båda tillfällena med öppen kista ca 1 v efter dödsfallet där pojkarna själva fick lägga ner teckningar och annat de gjort och som de ville att mormor och morfar skulle ha med sig. Det blev ett väldigt bra avsked och det var mycket lättare för de minsta att förstå att de var borta. På själva begravningsdagen kunde de allra minsta också förstå att mormor och morfar verkligen låg där framme i kistan för det hade de själva sett.
Själv äger jag inget som är svart så den ena gången bar jag en vinröd klänning och den andra gången en marinblå dräkt med vit blus.
Jag beklagar sorgen och hoppas allt går bra för er.