Kan inte vara tyst...

Nu har jag läst runt lite mer på vad olika tidningar och bloggar skrivit om Johanna Sällströms död   .

Ingen  av   tidningarna skriver dödsorsaken någonstans, kanske för att man inte vet eller för att man tycker det skulle vara stötande?Men..varför är det  egentligen stötande om någon  tar sitt eget liv   ? 

Jag vet  ingenting  om hennes död och vill egentligen inte spekulera men vad jag har förstått har Johanna  sökt hjälp inom psykiatrin och inte mått så lysande.
Men  vem   skulle må lysande efter att ha upplevt  tsunamin på plats ,  spelat in ca tolv  filmer på två år och samtidigt försökt vara en super- mamma  till ett litet barn?

I mina ögon har Johanna   varit en   super- hjälte   .

Jag kan nästan  förstå om hon inte orkade leva mer efter att ha uppsökt psykiatrin, som man tror ska hjälpa men som i de flesta fall inte gör annat än gör det värre.

Har vi inte sett tillräckligt av misslyckande  från samhälletssida?
Mikael Ljungberg, Svullo och nu Johanna Sällström och såå många människor som vi inte vet någonting om som bara försvinner "i onödan".


Om  Johanna  har tagit sitt eget liv så hoppas jag det blir en debatt om det som  leder till förändring .
Det är inget som ska tystas ner! Även om det såklart kan vara fruktansvärt för vänner & familj.

Alla har rätt att må dåligt och att  få hjälp.
Speciellt människor som har små  barn att ta hand om!!.
Jag tror ingen vill dö från sitt barn , då måste man må ofantligt dåligt!!

Jag  har aldrig  fått hjälp av psykiatrin.
Inte när jag blev frisk från min anorexia och inte när jag blev ensam med en nyfödd bebis...
Jag har klarat mig själv och mår prima idag.... och är  otroligt stark....men  om jag inte hade klarat mig själv ....vad hade hänt ?

Detta med otillräckliga resurser handlar såklart om pengar från politiker    . 
Det handlar även  om att ha  rätt personer på rätt plats   .

Jag hoppas  bara för alla som mår dåligt och kommer må dåligt i framtiden att  vården för dem kommer bli acceptabel  !
Hur ska det annars gå för nästa generation som  växer upp?
Prestationsångesten och otillräckligheten  i  samhället lär ju knappast minska iallafall......

Hannah

uppdatering: Jag vill poängtera ännu en gång att jag   inte vet hur hon dog    . Men..även om hennes död är något annat än självmord så är  självmord vilktigt att ta upp!

uppdatering 2: Det är jätte bra och intressant med blandade åsikter, annars kan man aldrig få en debatt kring ämnet., vilket behövs!
Jag vill dock poängtera att jag skrivit att jag förstår att det känns ännu värre för familjen    om det är ett   självmord . Dock tycker inte jag att det ska vara värre eg. att skriva det som dödsorsak än tex. en hjärtattack, (även om självklart alla detaljer runt det kan utlämnas) synen på självmord   i samhället måste förändras   för att kunna   förhinda dem .
 Det är min åsikt!!  . Sen respekterar jag  såklart att alla tycker olika! Ha det fint och ta hand om er!
20 kommentarer
Exotica

Jag läste någonstans att hon dog av en aneurysm (brustet blodkärl i hjärnan) medans hon pratade med en släkting i telefonen, samma släkting som slog larm till polisen.

Hemskt att det kan hända bara så där!

nollåttan

näää, jag tror inte på aneurysm, då hade man skrivit om det. jag vet inte om man bara kan klanka ner på psykiatrin och samhället för alla självmord. båda har en självklart en roll i det hela men till slut är det ett antal som kanske väljer den utvägen oavsett. Däremot hoppas jag att termen lyfts fram och att fler vågar säga ordet SJÄLVMORD. starkt ja, men det behövs starka ord för att vi ska reagera och tänka om samt våga närma oss problemet.

Anonym

Jag tycker du skriver vettigt och engagerande, men snälla skriv ihop, orden får ju en helt annan betydelse när du särskriver.
Alltså supermamma och superhjälte, eller skriver du super man om stålmannen?

Catarina

Inte meningen att vara anonym ju...

MakeUpYourMind

Jag har faktiskt letat överallt för att ta reda på vad det var hon dog av. Men jag antog att det var självmord eller överdos. Jag blev verkligen ledsen när jag hörde det. När jag har läst mer om henne så verkade hon inte ha haft det lätt. Synd om hennes lilla dotter.

Angående det du skriver om psykiatrin så måste jag hålla med dig. Många får tabletter och blir drogade och som "zombier". Sen när man slutar ta tabletter då ser man att allt är precis som man lämnade det och det har inte blivit bättre. Man måste ta ett samtal, ett försök till att komma till psykiatrin på fullaste allvar. Det är verkligen inte det lättaste att inse att man behöver hjälp och när man sen söker hjälp så nekas man. Det finns många i Johanna Sällströms sist tyvärr.. jag hoppas att detta uppmärksammas och att det görs något åt det. Tack för ditt inlägg. Jag blir så upprörd!

nollåttan

makeupyourmind: det där med att "ge hjälp" inom psykiatrin kan vara ytterst svårt, tro mig för jag jobbar inom området. jag har varit i kontakt med en som suiciderat och det var hemskt, man känner sig fruktansvärt maktlös inför en människa som har bestämt sig. inga mediciner, samtal, barn ja vad du vill hjälper. vi inom psyk gör vad vi kan. ibland räcker inte det.

Sessan

Det är väldigt viktigt att prata om självmord, men det FINNS ett dilemma särskilt gällande kändisar och det är "copycats", att folk som mår dåligt läser om det och vöjer att följa samma väg. Därför kan jag tycka det är rba att man INTE berättar om att en kändis begått självmord. Vi var många som avgudade Johanna och jag kan tänka mig att det även finns många som mår mindre bra än mig som gör det. NBättre då att fokusera på självmord och psykiatrin i generella termer. Framför allt att det avsätts pengar till psykiatrin så folk får komma och få terapi/hjälp INNAN de försöker begå självmord, man ska inte behöva döda sig själv eller ngn annan för att någon ska reagera...!

Sedan är det tyvärr så att många inom teaterbranchen är "bräckliga" konstnärssjälar...och bräckliga själar kommer alltid finnas. Hoppas de en dag kan hitta en supermedicin som får alla som vill dö att må toppen, men så långt har vi inte kommit än. Men det går ju framåt gällande mediciner iallafall. Självmorden HAR minskar sedan den nya gerationens psykofarmaka kommit. Men det fattas uppenbarligen fortfarande någonting.

nollåttan

jag tror just tvärtom, det är ok att berätta oavsett vem som begått självmord - se bara på Micke Dubois eller brottaren (vad hette han?) - det blev väldigt mycket skriverier om vården direkt. det är bra.

nollåttan

jag menar att det är bra med skriverier om vården.

Sessan

Det är väl bra om det blir skriverier om vården, men om flertalet människor begår självmord för att idolen gjort det (a´la Verters lidande), är det då "värt" de dödsfallen för att få en debatt som ändå inte resulterar i förbättringar?

Kan även tänka mig att man inte skriver om det av hänsyn till Johanna (hon hade stark integritet och ville inte basunera ut sina problem) och med hänsyn till släkten. Det finns en hel del andra kändisar som också dött unga oförklarligt, i många av de fallen är dte nog självmord, annars är media som sagt alltid snabba på just dödsorsak.

Kanske verkar bitter, men så länge politikerna inte prioriterar psykvården kan jag inte se ngn idé med att debattera kändisars självmord

emelie

mjae, jag kan nog förstå varför man väljer att inte berätta för allmänheten att det var självmord. familjen vill väl helt enkelt inte att det ska komma ut, vilket väl är förståeligt (hon har en DOTTER på 4 år bland annat!) varför ska sorg offentliggöras, det är nog jobbigt nog för dem ändå..

Sabor

Supersorgligt med Johannas död.Samma ålder som jag :( Ha en jättefin fredag tjejen.Kram

Sessan

Givetvis kan och SKA man prata om självmord. Men när det är småbarn inblandade tycker jag man ska vara extra försiktig när deras föräldrar begår det. Detta är det absolut tyngsta som kan hända ett barn, att förlora sin mamma och att hon tar självmord och "frivilligt" lämnar barnet väcker starka känslor både hos barnet och även omgivningen och jag tycker det är bättre om familjen tar detta med barnet än massmedia. Tycker släkten än så lämnge hanterar det bra, de har berättat att hon var deprimerad och hade varit inlagd på psyk länge, de har berättat att hon nog borde fått mer hjälp. Räcker. Man behöver inte gå ut med detaljer, pressetik är inte vanligt, men behövs, men givetvis få man tycka annorlunda än mig....

linnea.

Håller med om att psykiatri inte hjälper. Iaf inte så som jag erfarit det, man får snarare mer ångest och panik..

Mia

Psykisk ohälsa är ett stort svårt problem, det är för många svårt att få hjälp i tid... Tids nog får vi nog reda på vad dödsorsaken var...
Ha en go dag och trevlig helg

Selma

Jag förstår att man försöker ta hänsyn till hennes familj och så vidare. Men jag tror också att eftersom att hon var så populär, medverkar i många filmer och så vidare ledde till att tidningarna inte vill skriva att hon tog självmord eftersom så många personer ser upp till henne. Människorna som såg upp till henne kan påverkas och göra samma sak. Och tro mig, människor är mer lättpåverkade än vad man tror.
Tack för en bra blogg!

jen

Synen omkring självmord måste verkligen förändras. Vi vill blunda för skräcken, så ingen talar om det. Vilket resulterar i att fallen där människor övervägaer att ta sitt liv förblir omärkta, och kanske fler. Att känna sig utelämnad då man verkligen behöver hjälpen kan väl inte direkt förhindra att man begår handlingen? Hm.. Tänkvärt är det verkligen. Hoppas du får en riktigt trevlig kväll och helg!

eremo

Om man inte misstänker brott bakom någons död så tar det cirka en vecka innan man får svar från obduktionen. Så det är givetvis en orsak att vi inte får veta. Sen har tidningarna (iaf kvällspressen) valt att vinkla Johannas tragiska bortgång som självmord, men vi vet faktiskt verkligen inte. Visst, det finns många olika sätt att ta sitt liv, kanske (om Johanna nu gjort det) var hennes sätt uppenbart, att ingen tvekan råder. Men som jag skrev i början, det har ännu inte gått en vecka sen hennes död och därför kan vi inte veta. Hur det än är så är det tragiskt och givetvis ska debatten komma upp till ytan.

Malin A

Det är intressant att läsa om annat än bara ytligheter i din blogg.
Anledningen att medier är myycket restriktiva att skriva om självmord är att andra personer med självmordstankar kan finna styrka i att andra "vågat" ta steget. På vissa orter (detta har jag själv flera exempel på) blir det självmordsvåg om någon tar livet av sig. Ruskigt.

Phillipruna

Great site, keep up the good work!